nedjelja, 8. veljače 2009.

Hrvatska mafija blisko surađuje s Bugarima Stručnjaci kažu kako su Bugarska i Rumunjska nakon ulaska u EU loše rješavale probleme kriminalom, te strahuju da isto čeka i RH.

Upravo u odlučujućoj fazi pregovora o ulasku u Europsku uniju ''bugarska zaraza'' eksplodirala je u Zagrebu, tvrde analitičari u tekstu o sprezi hrvatske i bugarske mafije, koji je objavio Deutsche Welle. Među simptomima ove bolesti naručena su ubojstva, izvršena od profesionalaca, u svrhu zastrašivanja utjecajnih ljudi i sumnjivih struktura.
Javna je tajna da, kao i u Bugarskoj, hrvatska mafija ima dobre odnose s policijom, medijima i tajnim službama, piše DW i dodaje kako bez želje za pravdom, kriminalne organizacije skrivaju ratne zločince, manipuliraju privatizacijskim ugovorima i izbacuju s tržišta 'nezgodnu' konkurenciju. To je, međutim, značilo da će se sve zataškati i tako izbjeći bilo kakvi očiti konflikti među njima.
Hoće li se EU opeći kao kod primanja Bugarske i Rumunjske

Tri ubojstva u samo tri tjedna pokazuju da je taj konsenzus razbijen, da su se među odvojenim grupama podzemlja počeli izravnavati računi.
- Je li Hrvatska u opasnosti da se ponovi ono na čemu se EU opekla nakon što je prihvatila Bugarsku i Rumunjsku? – pita se njemački novinar Michael Martens.
On podsjeća kako su bugarski i rumunjski političari obećali kako će voditi odlučne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, ali su učinili sve kako bi spriječili tu borbu.
Prema Milošu Vasiću, srpskom novinaru i stručnjaku za kriminal, suradnja između hrvatske i bugarske mafije bila je vrlo bliska. Ako je mafija jedne zemlje htjela nekoga mrtvog, specijalni tim iz druge zemlje došao bi i izvršio ubojstvo, te se odmah vratio nazad.
- Bugarska i hrvatska mafija surađuju vrlo blisko, do te mjere da pomažu jedni drugima s među-klanovskim ubojstvima - rekao je Vasić za bugarski News.

Nema komentara:

Objavi komentar